Tytuł: Roladki z kurczaka i warzyw
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 50 dag piersi kurczaka 10 dag selera naciowego, 10 dag marchwi pół łyżeczki soku z imbiru łyżka m±ki ziemniaczanej 300 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 100 ml sake (lub wódki) 50 ml wina mirin (lub wódki "Krupnik") 2 łyżki oleju do smażenia
Opis przygotowania: Piersi kurczaka nacinamy w połowie grubo¶ci, rozkładamy, skrapiamy sokiem z imbiru i posypujemy m±k± ziemniaczan±. Marchew i li¶cie selera (od strony korzenia) kroimy w słupki (długo¶ć dowolna, szeroko¶ć boku - 1 cm), kładziemy je na przyprawionej stronie płata mięsa, zawijamy w mięso i spinamy lub zwi±zujemy nici±. W garnku z rozgrzanym olejem lekko obsmażamy roladki, następnie dodajemy bulion, sos sojowy, sake, mirin i cukier, gotujemy przez 15 min.
Notka: Ľródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie:
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera m±kę pszenn±: 0
Zawiera jajka: 0