Tytuł: Okonomiyaki - japońska pizza
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
50 g kapusty białej lub pekińskiej
2 jajka
2 szklanki m±ki 1 szklanka wody
Pół szklanki bulionu
1 łyżka soli ( je¶li nie korzystasz z sosu sojowego)
10 dag wieprzowiny lub wędzonej wędliny ( boczek, szynka z tłuszczykiem )
1 duży por
4 łyżki oleju
Sosy : majonez, ketchup, sos sojowy, sos do okonomiyaki

Opis przygotowania:
• M±kę, bulion i wodę wymieszać i odstawić na 30-40 min do lodówki.
• Kapustę, pora, mięso i wędliny kroimy na kawałki wielko¶ci jednego kęsa. Jajka rozbijamy i mieszamy z reszt± pokrojonych składników .
• Wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy do wymieszanych pozostałych składników ( uwaga, gdy ciasto za mocno zgęstnieje należy dodać odrobinę wody i wymieszać przed dodaniem do reszty ).
• Dzielimy na 4 porcje i smażymy na patelni ( najlepiej nie przywieraj±cej ) z 1 łyżk± oleju . Zarumieniamy z obu stron na wolnym ogniu.
• Gotowe okonomiyaki polewamy wybranymi sosami.
W zależno¶ci od uznania można dodać przed smażeniem rybę owoce morza i inne warzywa ( np. kukurydzę fasolkę ), żółty ser.

Notka:
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±: 1
Zawiera jajka: 1