Tytuł: Zengi
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 300 g kurczaka 2 duze łyżki startego świeżego imbiru można ale nie koniecznie – kieliszek piwa, wódki lub sake 1 pęczek szczypiorku 100 g mąki ziemniaczanej 1 litr oleju do smażenia
Opis przygotowania: • Kurczaka pokroić w kostkę wielkości jednego kęsa. Dodać imbir, szczypiorek i alkohol. Wymieszać dokładnie i odstawić na 6 – 12 godzin w chłodne miejsce. • Kurczaka wyciągnąć z marynaty, tak by przy mięsie nie pozostały żadne kawałki szczypiorku i imbiru. Odsączyć z pozostałego płynu. • Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub płaskim garnku. • Kawałki kurczaka obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju aż wypłyna i sie zarumienią • Gotowe kawałki odsączyć z tłuszczu przy pomocy bibuły lub papierowych serwetek. Podawać na gorąco.
Notka:
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0