Tytuł: Ryba gotowana w warzywach
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 2 dorsze
12 krewetek
8 świeżych grzybów shiitake (lub boczniaków)
20 dag shirataki (lub makaronu sojowego)
30 dag tofu
8 liści kapusty pekińskiej,
2 pory,
mielona ostra papryka
800 ml bulionu
100 ml sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki wina mirin (lub wódki "Krupnik")
Opis przygotowania: Dorsza patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Krewetki czyścimy z łusek i "żył", pozostawiając ogony. Tofu i shirataki kroimy na kawałki długości 10 cm, liście kapusty - w paski szerokości 3 cm, a pory — w ukośne plasterki. Do garnka lub rondla wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy całe grzyby i wszystkie pokrojone składniki i znów doprowadzamy do wrzenia, a następnie — już na małym ogniu - gotujemy jeszcze 5 min. Zawartość garnka przelewamy do miski, z której każda z czterech osób bierze sobie porcję do swojej miseczki i przyprawia ostrą papryką.
Notka: źródło: Mayumi Ishii Kuchnia Dalekiego Wschodu, z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Tofu to biały serek sojowy o konsystencji gęstej galarety (bywa również suszony).
Shirataki to przezroczyste włókna ze skrobi korzenia rośliny zwanej diablim językiem.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0