Tytuł: Ryba pieczona w folii aluminiowej
Kategoria:
Co potrzebujesz: folia aluminiowa
Składniki - szczegółowo: 40 dag filetów z dorsza lub innej białej ryby np. mintaja
4 duże krewetki
8 świeżych grzybów lub pieczarek
2 łyżki zielonego groszku
4 plasterki marchwi
4 plasterki cytryny
4 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki sosu sojowego
sól
Opis przygotowania: Filety dzielimy na mniejsze kawałki. Krewetki czyścimy z łusek i "żył", pozostawiając ogony. Folię dzielimy na 4 części i na każdej układamy warstwami: ryby, krewetki, grzyby, zielony groszek, marchew, cytrynę. Całą porcję skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym, solimy, a potem dokładnie zawijamy w folię. Do głębokiej patelni wlewamy 200 ml wody. Gdy zawrze, wkładamy "paczuszki", przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 15 min.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0