Tytuł: Sashimi
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 30 dag świeżych filetów z turbota lub leszcza 30 dag świeżych filetów z tuńczyka 2 świeże małże 20 dag kałamarnic (tylko korpus) 10 dag białej rzodkwi 1 dag zielonych lub czerwonych wodorostów (lub szczypiorek) świeży ogórek (może być ze skórką) łyżka proszku wasabi (lub startego chrzanu) i łyżeczka ciepłej wody 4 łyżki sosu sojowego
Opis przygotowania: Filety z turbota i tuńczyka oraz kałamarnice (muszą być bez skóry) kroimy na plastry grubości 1 cm. Małże kroimy na plasterki półcentymetrowe, obraną rzodkiew najpierw kroimy na dwumilimetrowe plasterki, a potem na dwumilimetrowe paseczki. Wodorosty moczymy przez 5 min, rozkładamy i kroimy na kawałki długości 5 cm. Proszek wasabi mieszamy z ciepłą wodą. Ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu rozkładamy plastry ryb, małż i kałamarnic, garnirujemy je rzodkwią, wodorostami i ogórkiem. Jemy, maczając kawałki ryby w sosie sojowym i posypując odrobiną proszku wasabi.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0