Tytuł: Tempura z ryb i warzyw
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 8 dużych krewetek 8 świeżych sardynek lub szprotek 30 dag świeżych filetów z mintaja lub dorsza zielona papryka cebula 20 dag ziemniaków lub dyni bakłażan 5 dag fasolki szparagowej olej do smażenia Ciasto: 20 dag mąki, 400 ml wody, jajo Sos: 200 ml bulionu, 50 ml sosu sojowego, 50 ml wina mirin (lub wódki „Krupnik")
Opis przygotowania: Oczyszczone z łusek i "żył" krewetki (ogony pozostają) nacinamy wzdłuż naturalnych zagięć. Filety z mintaja kroimy w kostkę o boku 4 cm, cebulę, ziemniaki i bakłażan w półcentymetrowe plasterki, paprykę - w paski szerokości 2 cm, fasolkę - na dość długie (3 cm) kawałki. W misce rozrabiamy ciasto. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do 170°C i smażymy razem - na kolor złocisty - obtoczone wcześniej w cieście krewetki, filety, sardynki i warzywa. Do małego garnka wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Tempurę jemy, maczając ją w sosie.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 1
Zawiera jajka: 0