Tytuł: Gotowane warzywa
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 25 dag korzenia lotosu (lub białej rzodkwi), 20 dag korzenia łopianu (młodego, jeszcze przed kwitnieniem), 8 suszonych grzybów, 30 dag bambusa (z puszki), 25 dag tofu, 15 dag marchwi, 30 dag piersi kurczaka, 100 ml sake (lub wódki), 4 łyżki cukru, 5 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki wina mirin (lub wódki „Krupnik"), 600 ml bulionu, 3 łyżki oleju do smażenia
Opis przygotowania: Suszone grzyby moczymy, kroimy wzdłuż na pół. Lotos, łopian, bambus, tofu i piersi kurczaka kroimy w trzycentymetrową kostkę. Marchew - w plasterki grubości 1 cm. W garnku z wrzącym olejem smażymy warzywa i mięso przez 2 min, dodajemy bulion, sake, cukier i grzyby, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy sos sojowy, mirin i tofu. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jeszcze 15 min.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Tofu to biały serek sojowy o konsystencji gęstej galarety (bywa również suszony).
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 1
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0