Tytuł: Gotowane warzywa
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 25 dag korzenia lotosu (lub białej rzodkwi),
20 dag korzenia łopianu (młodego, jeszcze przed kwitnieniem),
8 suszonych grzybów,
30 dag bambusa (z puszki),
25 dag tofu,
15 dag marchwi,
30 dag piersi kurczaka,
100 ml sake (lub wódki),
4 łyżki cukru,
5 łyżek sosu sojowego,
4 łyżki wina mirin (lub wódki „Krupnik"),
600 ml bulionu,
3 łyżki oleju do smażenia
Opis przygotowania: Suszone grzyby moczymy, kroimy wzdłuż na pół. Lotos, łopian, bambus, tofu i piersi kurczaka kroimy w trzycentymetrową kostkę. Marchew - w plasterki grubości 1 cm.
W garnku z wrzącym olejem smażymy warzywa i mięso przez 2 min, dodajemy bulion, sake, cukier i grzyby, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy sos sojowy, mirin i tofu. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jeszcze 15 min.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Tofu to biały serek sojowy o konsystencji gęstej galarety (bywa również suszony).
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 1
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0