Tytuł: Tofu z warzywami
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 25 dag białej rzodkwi, 10 dag marchwi, 10 dag fasolki szparagowej, 4 suszone grzyby, 30 dag tofu, 5 łyżek sezamu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 10 dag miso, łyżka cukru, czubata łyżeczka soli
Opis przygotowania: Oczyszczon± rzodkiew i marchew kroimy w słupki, solimy (łyżeczka) i odstawiamy. Po jakim¶ czasie odciskamy sok. Fasolkę wrzucamy do wrz±tku, gotujemy przez 2 min i kroimy w sko¶ne plasterki. Z suszonymi grzybami postępujemy identycznie. Tofu gotujemy tylko przez minutę, a wodę wylewamy. Przygotowujemy sos: tofu, sezam, miso, sos sojowy, cukier i sól (ćwierć łyżeczki) miksujemy razem przez 30 s. Tym sosem zalewamy biał± rzodkiew, marchew, grzyby i fasolkę, delikatnie mieszamy. Podajemy na zimno.
Notka: Ľródło: Mayumi Ishii „Kuchnia Dalekiego Wschodu” z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 1
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera m±kę pszenn±: 0
Zawiera jajka: 0