Tytuł: Krokiety
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
niepełna szklanka ryżu,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 cebule,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka sherry,
jajo,
mielony imbir,
łyżka masła,
olej do smażenia,
sól,
pieprz
Opis przygotowania: Zagotuj ryż w dużej ilości osolonej wody.
Posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle i po przestudzeniu dodaj do ryżu razem z sosem sojowym, sherry, imbirem, pieprzem, solą i tuńczykiem. Całość dokładnie wymieszaj widelcem, wbij jajko i ręcznie wyrób masę. Następnie zmoczonymi zimną wodą dłońmi uformuj niewielkie kulki i powrzucaj je partiami na silnie rozgrzany olej.
Powstałe kulki usmaż na złoty kolor, a po wyjęciu za pomocą łyżki cedzakowej odsącz z tłuszczu i poukładaj na ogrzanym półmisku.
Jest to typowe danie do podawania prosto z patelni.

Notka: Przepis na 6 porcji.
Źródło: Smaczny krążek – mulitimedialna książka kucharska
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: 1