Tytuł: Makaron gryczany na zimno
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
200 g makaronu gryczanego (można zastąpić makaronem nitki)
1 kwadrat suszonych alg nori
1 łyżka świeżego otartego korzenia imbiru
3 młode cebulki drobno posiekane
SOS
1/2 filiżanki słabego sosu sojowego (bardzo esencjonalny należy trochę rozcieńczyć wodą)
1/2 filizanki mirinu
2 filiżanki bulionu z ryby
sól i cukier
Opis przygotowania: 1. Wrzucić makaron do dużej ilości wrzacej wody, kiedy woda wznowi wrzenie wlać dwie filiżanjku zimnej wody i gotować przed 2 min., aż makaron będzie miękki ale jędrny, wylać na sito, przelać zimną wodą, dobrze osączyć.
2. Nori lekko uprażyć (2 min. w gorącym piekarniku) aż będzie chrupkie, pokroić na wąskie paseczki.
3. Przyrządzić sos: w rondelku zagotować krótko bulion z ryby, sos sojowy i wino mirin, schłodzić, przyprawić według upodobania cukrem i solą.
4. Wyłożyć makaron na małe tacki z trzciny, posypać każdą porcję pokruszonymi algami.
5. Obok tacki postawić czarkę z sosem oraz talerzyki z odrobiną imbiru, wasabi i cebulką.
6. Makaron jeść pałeczkami (lub widelcem), nabierając po trochu maczać w czarce z sosem, do którego dodaje się przyprawy według upodobania.

Notka: Źródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: