Tytuł: Hiyashi Chuuka (makaron na zimno w stylu chińskim)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
BAZA ROSOŁOWA:
3 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe cukru
3 łyżki stołowe japońskiego octu
5 łyżek stołowych rosołu z kurczaka (z kostki)
1 łyżeczka oleju sezamowego
Reszta:
2 jajka usmaż jak cienki omlet (bez przypraw!!!) i pokrój w cienkie paski
2-3 dość grube plasterki szynki, pokrojone w cienkie paski
1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie paski
1 mała marchewka, pokrojona w cienkie paski (ugotuj ją najpierw i ostudź przed podaniem)
2 listki kapusty, drobno posiekane (ugotuj i ostudź przed podaniem)
makaron ramen (albo spaghetti lub inny cienki i długi, dobrze smakuje również z ryżowym)

Opis przygotowania: Ugotuj makaron (powinien być średnio twardy) i ostudź. Przygotuj zupę i ostudź. Włóż makaron do miseczek, przybierz resztą składników i wlej zupę tuż przed podaniem na stół. Idealne na gorące letnie wieczory.
Notka:
Pochodzenie: Chiny/Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: 1