Tytuł: Zupa chawan mushi
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
2 jaja
1 i 1/2 filiżanki bulionu z kurczaka
3/5 łyżeczkii soli
łyżeczka sosu sojowego
60 g mięsa z kurczaka
4 kawałeczki białej ryby
4 małe pieczarki
4 łodyżki pietruszki
Opis przygotowania: 1. Jaja wbić do naczynia, rozmieszać tak, aby nie powstały bańki (nie odrywać pałeczek lub widelca od dna naczynia), dodać zimny bulion przecedzony przez sitko, sól i sos sojowy. Cało¶ć przecedzić przez sitko, na którym położony jest mu¶lin lub kilkakrotnie złożona gaza.
2. Do 4 czarek włożyć po kawałku: surowego mięsa, ryby, oczyszczony pieczarkę, zalać to mas± bulionowo-jajeczn±.
3. Czarki wstawić do szerokiego i do¶ć głębokiego garnka, napełnić garnek wod± do połowy wysoko¶ci czarek. Gotować na ¶rednim ogniu pod przykryciem przez 1-2 minuty, po czym przez 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu. Zbyt długie gotowanie na dużyrn ogniu powoduje wytwarzanie się w galaretce brzydkich b±bli.
4. Sprawdzić, czy masa ¶cięła się w bardzo delikatn± galaretkę, gdy tak się stanie - włożyć po gał±zce pietruszki do czarki.
5. Podać ciepłe.

Notka: ¬ródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: 1