Tytuł: Japońska zupa rybna
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
5 kawałków dorady lub np. leszcza
3 szczypty soli
50 ml bulionu z ryby
1 łyżka sosu sojowego
1 zielona cebulka
1 cm kawałek świeżego imbiru (lub szczypta proszku)
5 gałązek pietruszki
skóra z połówki cytryny
Opis przygotowania: 1. Filety z ryby posypać solą i odstawić na 15 minut.
2. Rozłożyć rybę na półmisku, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 15 minut.
3. Pokroić drobno cebulę, zetrzeć imbir.
4. Wlać do rondla dashi lub bulion z ości, sos sojowy, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić imbir.
5. Rybę osaczyć z wody, każdy kawałek włożyć na dno głębokiej czarki, zalać przecedzonym przez drobne sitko bulionem dashi, posypać cebulką, przyozdobić gałązką pietruszki oraz zygzaczkiem ze skórki cytryny.
6. Podawać w czarkach przykrytych małą pokryweczką.

Notka: Źródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: