Tytuł: Krewetki w koronie
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
6 dużych krewetek
2 opakowania somen (cienkiego makaronu japońskiego) lub makaronu nitki 1
kwadrat suszonych alg nori
olej do głębokiego smażenia
CIASTO
2 żółtka
50 ml zimnej wody
250 g m±ki
Opis przygotowania: 1. Krewetki oczy¶cić z łusek, odci±ć głowy, umyć w zimnej wodzie.
2. Wymieszać m±kę, wodę i żółtka na do¶ć jednorodn± masę.
3. Algi nori poci±ć na paski o szeroko¶ci 4 cm.
4. Makaron rozłożyć równo na desce.
5. Każd± krewetkę obtoczyć w cie¶cie, a następnie starannie w makaronie tak, aby się układał wzdłuż jej kształtu (końce będ± trochę wystawać), owin±ć w połowie paskiem nori.
6. Rozgrzać olej, usmażyć krewetki na złoty kolor, os±czyć z oleju na bibule. Można każd± krewetkę przekroić na pół bardzo ostrym nożem, prowadz±c cięcie w połowie nori.
7. Ułożyć krewetki na półmisku wyłożonym zgięt± w pół bibułk± lub papierow± serwetk±, udekorować barwnymi warzywami.
Podawać z sosem sojowym lub worcester.

Notka: ¬ródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±: 1
Zawiera jajka: 1