Tytuł: Sushi-kappa-maki
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
1 kwadrat suszonych alg nori
200 g ryżu do sushi
1/2 średniego ogórka wężowego
1 łyżeczka wasabi
1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu (lub uprażonego zwykłego)
Opis przygotowania: 1. Na macie bambusowej rozłożyć jeden kwadrat nori, na nim ułożyć równomiernie ryż.
2. Ogórek obrać tak, aby zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w słupki.
3. W ryżu w odległości 1/3 od brzegu maty zrobić palcem rowek przez całą długość, posypać szczyptą ziaren sezamowych, posmarować rowek pastą wasabi i ułożyć w nim paski ogórka. Przy pomocy maty zwinąć ryż w roladę, lekko ścisnąć, rozwinąć i pokroić bardzo ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm.
4. Sushi ustawić pionowo na kwadratowym talerzu, tacy lub desce.

Notka: Źródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: