Tytuł: Sashimi z polędwicy
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
750 g polędwicy wołowej
3 cebule
sos sojowy
pasta wasabi
Opis przygotowania: 1. Mięso oczyścić z błonek, umyć, ściereczką usunąć nadmiar wilgoci, włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę, żeby trochę stwardniało.
2. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki, zalać na chwilę zimną wodą, wyjąć i odsączyć. Przygotować pastę wasabi oraz nakrycia - małe talerzyki lub kwadratowe deseczki. Na każdej seseczce (talerzyku) ułożyć gniazdko z cebuli.
3. Mięso wyjąć z zamrażalnika, bardzo ostrym nożem pokroić na bardzo cienkie i regularne w kształcie płatki (prostokąty, kwadraciki), układać dekoracyjnie (np. w kształcie kwiatka) na deseczce obok cebuli i natychmiast podawać.
4. Jeść maczając lekko w sosie sojowym i wasabi, przegryzając cebulką. Unikać podawania równolegle potraw o bardzo mocnych smakach, gdyż zagłuszają delikatny smak surowego mięsa.

Notka: Źródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: