Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
IggIOffline
Temat postu:   PostWysłany: 10-04-2005 - 14:44
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 30-09-2002

Skąd: Don'tgonearthe Castle!

Status: Offline
Cytat:
dlaczeeego mam sobie odpuścić?


Zrób sushi dla przyjaciól najlepiej jak potrafisz, postaraj się i jak ci nie wyjdzie to zobaczysz...

_________________
Usunięto obrazki - złamanie regulaminu
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2005 - 15:03
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
Wybacz, ale nie wyobrazam sobie lepszego sposobu na gotowanie ryzu, niz w japonskim urzadzeniu do tego przeznaczonym. Nie wychodzi tylko z naszymi 'rodzimymi' gatunkami. Blue Dragon wyszedl niezgorzej. Wiec kolejne pytanko: z jakimi producentami ryzu do sushi spotkaliscie sie w Polsce ? Prosilbym rowniez o szacunkowa cene.
Pozdrawiam
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 14-04-2005 - 19:00
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
Wybacz ale ryz to ryz. Jasne, ze sa urzadzenia do tego ale tych urzadzen nie bylo kiedys i jakos Japonczycy ryz jedli. Jakos potrafili normalnie ugotowac Smile
Nazwe ryzu Ci podam jak wroce do domu.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-04-2005 - 15:56
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
Hm, miala byc to odpowiedz na zarzut ioli, czy by przypadkiem zle go nie przygotowywalem (cala czynnosc ogranicza sie do nacisniecia jednego przycisku Wink ale podczas pisania posta wcisnal mi sie Iggi ^_^
Niezbyt (no, moze ciutke) mnie interesuje, jak Japonczycy gotuja ryz, ale skoro wpadlo w rece bardzo poreczne urzadzenie (gotuje ok. 10 min i myje sie pojemnik w zmywarce), a przy okazji troche sie w nie zainwestowalo (sprobujcie znalezc i kupic 300W transformator z japonskiego systemu na polski Sad to chcialbym cos w tym przygotowac. Jak sie znajdzie jakis 'dzialajacy' niezbyt drogi ryz, to bede w siodmym niebie - nie za bardzo lubie gotowane ziemniaczki; a tak to przy obiedzie nasypie sie filizanke ryzu i nie trzeba sie bedzie meczyc z tymi felernymi pyrami (ani z brudnymi garnkami Smile
No i najwieksza zaleta: bedzie mozna latwo, przyjemnie i smacznie robic onigiri (jedna z najlepszych rzeczy kulinarnych japonczykow!). Sa jakies szalone teorie rozgotowywania ryzu, by sie kleil, ale je sie to bardzo kiepsko.
Z niecierpliwoscia czekam na nazwy ryzu.
Dzieki z gory!
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
IggIOffline
Temat postu:   PostWysłany: 15-04-2005 - 16:14
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 30-09-2002

Skąd: Don'tgonearthe Castle!

Status: Offline
Cytat:
Niezbyt (no, moze ciutke) mnie interesuje, jak Japonczycy gotuja ryz, ale skoro wpadlo w rece bardzo poreczne urzadzenie (gotuje ok. 10 min i myje sie pojemnik w zmywarce), a przy okazji troche sie w nie zainwestowalo (sprobujcie znalezc i kupic 300W transformator z japonskiego systemu na polski to chcialbym cos w tym przygotowac.
Jak sie znajdzie jakis 'dzialajacy' niezbyt drogi ryz, to bede w siodmym niebie - nie za bardzo lubie gotowane ziemniaczki; a tak to przy obiedzie nasypie sie filizanke ryzu i nie trzeba sie bedzie meczyc z tymi felernymi pyrami (ani z brudnymi garnkami
No i najwieksza zaleta: bedzie mozna latwo, przyjemnie i smacznie robic onigiri (jedna z najlepszych rzeczy kulinarnych japonczykow!). Sa jakies szalone teorie rozgotowywania ryzu, by sie kleil, ale je sie to bardzo kiepsko.
Z niecierpliwoscia czekam na nazwy ryzu.


Ej... Sory że znów się wciskam ale... Skoro stać cię na kupno czegos czego uzywają Japonczycy do gotowania ryżu (że pominę kwestię transformatora) to czemu buczysz o tani polski ryż?

Acha, jeżeli kupiłeś urzadzenie w sklepie typu 'Lidl' to od razu lepiej porzuć poszukiwanie ryżu, lub czegokolwiek innego, co by w nim dobrze wyszedł...

_________________
Usunięto obrazki - złamanie regulaminu
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
AkashicOffline
Temat postu:   PostWysłany: 16-04-2005 - 13:10
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył/a: 17-03-2005



Status: Offline
tajoj, nie mialem zamiaru nikogo obrazac.
Maszynki zreszta nie kupilem, tylko dostalem od znajomej japonki - powiedziala, ze i tak nie ma czasu gotowac.
Nie bucze tez na zaden tani ryz, tym bardziej polski. Po prostu szukam jakiejs alternatywy, co by byla tansza - jakby kupowac za 11 zl 0,5 kg ryzu, to starczy na 4 osobowa rodzine na max 2 dni. Wiec robi sie ciutke drogo. Jak jak jest w jakimkolwiek sklepie tanszy, jeszcze 'nieodkryty' ryz ?
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
iolaOffline
Temat postu:   PostWysłany: 17-04-2005 - 13:52
Młodsza elita forum
Młodsza elita forum


Dołączył/a: 31-08-2002



Status: Offline
Aka ja tam nie wiem jak się gotuje ryż w tym specjalnym pojemniczku, ale stwierdzam z tego co widziałam że w zwykłym garnku da się to ugotować i wychodzi taki jak trzeba Rolling Eyes

_________________


- Nawet obcym należy się godny pochówek...
- To nie są obcy i zostaną tak jak leżą

-----The last of the Mohicans------
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
IggIOffline
Temat postu:   PostWysłany: 19-04-2005 - 23:21
Elita forum
Elita forum


Dołączył/a: 30-09-2002

Skąd: Don'tgonearthe Castle!

Status: Offline
Oto fragment przepisu na sushi-maki zamieszczony w magazynie LOGO:

Cytat:
najważniejszy w sushi jest ryż. Nie może być za suchy ani rozgotowany. Dokładnie wypłucz szklankę ryzu umieszczając ziarna na sicie w dużym garnku z wodą. Potrząsaj sitkiem i wymieniaj wode az będzie przezroczytsa. następnie zalej ryż woda (duża ilość) i pozostaw na około 30 minut. Odsącz i ponownie zalej tym razem odmierzoną ilością wody - szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody. Jesli woda jest chlorowana użyj mineralnej (niegazowanej). Przełóż ryż z woda do garnka, przykryj i szybko doprowadź do wrzenia. Przykręć płomień i gotuj kolejne 10 minut. Wyłacz ogień i zostaw na 10-15 min żeby dojrzał. Przez cały czas nie zdejmuj pokrywki! Następnie wyłóż ryż do miski i połącz z sosem do sushi (...) całośc mieszaj drewniana łyżką i pozwól całości ostygnąc do temperatury pokojowej.


Polecam przeczytać całość i zobaczyć zdjęcia gotowych zestawów. (wg. wskazówek Kim Jae Hak'a - własciciela i głownego kucharza restauracji Akashia, w Wawie)

_________________
Usunięto obrazki - złamanie regulaminu
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2007 The PNphpBB Group
Credits