Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Desery : Ciasteczka z kasztanów


Składniki - szczegółowo:

15 dag azuki (małej czerwonej fasoli) i 25 dag cukru
50 dag kasztanów jadalnych i 25 dag cukru
olej do smażenia
Ciasto: 4 jaja, 18 dag cukru, 5 dag miodu, łyżeczka sody, 20 dag mąki, 100 ml wody

Opis przygotowania:
Azukę moczymy przez całą noc w wodzie, gotujemy przez 50 min, dodajemy cukier i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż woda się wygotuje.
Kasztany obieramy ze skórki gotujemy na średnim ogniu przez 30 min, wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 20 min. Studzimy. Odcedzamy.
Wyrabiamy ciasto. Najpierw miksujemy razem jaja, cukier i miód, potem dodajemy sodę, mąkę i wodę, mieszamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godz. Patelnię smarujemy olejem i na nim smażymy ciasto w formie cienkich naleśników. W każdy naleśnik wkładamy łyżkę azuki i 2 kasztany, zawijamy "w kopertę".

Pochodzenie: Japonia

Zawiera jajka: Tak

{nocache:b0e64b1153ce1d1bbfe5f81a7923d856#0}{/nocache:b0e64b1153ce1d1bbfe5f81a7923d856#0} | Drukuj to | Wyślij to