Składniki - szczegółowo:
50 dag piersi kurczaka
10 dag selera naciowego,
10 dag marchwi
pół łyżeczki soku z imbiru
łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
100 ml sake (lub wódki)
50 ml wina mirin (lub wódki "Krupnik")
2 łyżki oleju do smażenia
Dania z mięsa i drobiu : Roladki z kurczaka i warzyw
Opis przygotowania:
Piersi kurczaka nacinamy w połowie grubości, rozkładamy, skrapiamy sokiem z imbiru i posypujemy mąką ziemniaczaną. Marchew i liście selera (od strony korzenia) kroimy w słupki (długość dowolna, szerokość boku - 1 cm), kładziemy je na przyprawionej stronie płata mięsa, zawijamy w mięso i spinamy lub związujemy nicią. W garnku z rozgrzanym olejem lekko obsmażamy roladki, następnie dodajemy bulion, sos sojowy, sake, mirin i cukier, gotujemy przez 15 min.
Piersi kurczaka nacinamy w połowie grubości, rozkładamy, skrapiamy sokiem z imbiru i posypujemy mąką ziemniaczaną. Marchew i liście selera (od strony korzenia) kroimy w słupki (długość dowolna, szerokość boku - 1 cm), kładziemy je na przyprawionej stronie płata mięsa, zawijamy w mięso i spinamy lub związujemy nicią. W garnku z rozgrzanym olejem lekko obsmażamy roladki, następnie dodajemy bulion, sos sojowy, sake, mirin i cukier, gotujemy przez 15 min.
Pochodzenie:
{nocache:af0e11b606c8c36654a4051f48b5bed7#0}{/nocache:af0e11b606c8c36654a4051f48b5bed7#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 14.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:af0e11b606c8c36654a4051f48b5bed7#1}2276{/nocache:af0e11b606c8c36654a4051f48b5bed7#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.