Składniki - szczegółowo:
150 dag karpia
2 dag świeżego imbiru
100 ml sake (lub wódki)
10 dag cukru
300 ml sosu sojowego
100 ml wody
Dania z ryb i krewetek : Karp w sosie sojowym
Opis przygotowania:
Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe plastry. Imbir siekamy. Do głębokiej patelni wlewamy sake i wodę, a gdy zaczną wrzeć, wkładamy karpia i imbir, znów doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez 20 min, potem dodajemy cukier i sos sojowy. Gotujemy jeszcze - wciąż na małym ogniu -przez godzinę, aż sos się wygotuje.
Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe plastry. Imbir siekamy. Do głębokiej patelni wlewamy sake i wodę, a gdy zaczną wrzeć, wkładamy karpia i imbir, znów doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez 20 min, potem dodajemy cukier i sos sojowy. Gotujemy jeszcze - wciąż na małym ogniu -przez godzinę, aż sos się wygotuje.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:4e413e1fb14e9e311a06529490aefe26#0}{/nocache:4e413e1fb14e9e311a06529490aefe26#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:4e413e1fb14e9e311a06529490aefe26#1}2173{/nocache:4e413e1fb14e9e311a06529490aefe26#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.