Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryb i krewetek : Ryba gotowana w warzywach


Składniki - szczegółowo:
2 dorsze 12 krewetek 8 świeżych grzybów shiitake (lub boczniaków) 20 dag shirataki (lub makaronu sojowego) 30 dag tofu 8 liści kapusty pekińskiej, 2 pory, mielona ostra papryka 800 ml bulionu 100 ml sosu sojowego 3 łyżki cukru 3 łyżki wina mirin (lub wódki "Krupnik")

Opis przygotowania:
Dorsza patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Krewetki czyścimy z łusek i "żył", pozostawiając ogony. Tofu i shirataki kroimy na kawałki długości 10 cm, liście kapusty - w paski szerokości 3 cm, a pory — w ukośne plasterki. Do garnka lub rondla wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy całe grzyby i wszystkie pokrojone składniki i znów doprowadzamy do wrzenia, a następnie — już na małym ogniu - gotujemy jeszcze 5 min. Zawartość garnka przelewamy do miski, z której każda z czterech osób bierze sobie porcję do swojej miseczki i przyprawia ostrą papryką.

Pochodzenie: Japonia

{nocache:a523e05f9a415b5ff8cfeccf806cbb25#0}{/nocache:a523e05f9a415b5ff8cfeccf806cbb25#0} | Drukuj to | Wyślij to