Co potrzebujesz:
folia aluminiowa
Dania z ryb i krewetek : Ryba pieczona w folii aluminiowej
Składniki - szczegółowo:
40 dag filetów z dorsza lub innej białej ryby np. mintaja 4 duże krewetki 8 świeżych grzybów lub pieczarek 2 łyżki zielonego groszku 4 plasterki marchwi 4 plasterki cytryny 4 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżeczki sosu sojowego sól
40 dag filetów z dorsza lub innej białej ryby np. mintaja 4 duże krewetki 8 świeżych grzybów lub pieczarek 2 łyżki zielonego groszku 4 plasterki marchwi 4 plasterki cytryny 4 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżeczki sosu sojowego sól
Opis przygotowania:
Filety dzielimy na mniejsze kawałki. Krewetki czyścimy z łusek i "żył", pozostawiając ogony. Folię dzielimy na 4 części i na każdej układamy warstwami: ryby, krewetki, grzyby, zielony groszek, marchew, cytrynę. Całą porcję skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym, solimy, a potem dokładnie zawijamy w folię. Do głębokiej patelni wlewamy 200 ml wody. Gdy zawrze, wkładamy "paczuszki", przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 15 min.
Filety dzielimy na mniejsze kawałki. Krewetki czyścimy z łusek i "żył", pozostawiając ogony. Folię dzielimy na 4 części i na każdej układamy warstwami: ryby, krewetki, grzyby, zielony groszek, marchew, cytrynę. Całą porcję skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym, solimy, a potem dokładnie zawijamy w folię. Do głębokiej patelni wlewamy 200 ml wody. Gdy zawrze, wkładamy "paczuszki", przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 15 min.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:0cd777005e7bbc84383e62d0d25aff01#0}{/nocache:0cd777005e7bbc84383e62d0d25aff01#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:0cd777005e7bbc84383e62d0d25aff01#1}2736{/nocache:0cd777005e7bbc84383e62d0d25aff01#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.