Składniki - szczegółowo:
2 plastry tofu (ok. 60 dag),
2 bakłażany,
4 łyżki oleju do smażenia,
mak,
skórka otarta z cytryny.
Sos: 15 dag miso, 2 łyżki wina mirin (lub wódki "Krupnik"), 3 łyżki cukru, 70 ml bulionu, żółtko
Dania z warzyw i tofu : Tofu smażone w miso
Opis przygotowania:
Do garnka wlewamy mirin i bulion, dodajemy miso i cukier, gotujemy na małym ogniu - mieszając ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i, cały czas mieszając, wlewamy żółtko. Tofu wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez minutę. Wyjmujemy i każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Bakłażany kroimy w dwucentymetrowe- plasterki. Na patelni z bardzo gorącym olejem smażymy je z obu stron (po 2 min. Z każdej strony). Układamy kawałki tofu i plasterki bakłażana w brytfannie, smarujemy po wierzchu sosem, pieczemy w temperaturze 220C przez 7 min. Na koniec posypujemy makiem i skórką z cytryny.
Do garnka wlewamy mirin i bulion, dodajemy miso i cukier, gotujemy na małym ogniu - mieszając ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i, cały czas mieszając, wlewamy żółtko. Tofu wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez minutę. Wyjmujemy i każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Bakłażany kroimy w dwucentymetrowe- plasterki. Na patelni z bardzo gorącym olejem smażymy je z obu stron (po 2 min. Z każdej strony). Układamy kawałki tofu i plasterki bakłażana w brytfannie, smarujemy po wierzchu sosem, pieczemy w temperaturze 220C przez 7 min. Na koniec posypujemy makiem i skórką z cytryny.
Pochodzenie: Japonia
Przepis wegetariański: Tak
Zawiera jajka: Tak
{nocache:eda44a7c727214260efe09db3b42db8b#0}{/nocache:eda44a7c727214260efe09db3b42db8b#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:eda44a7c727214260efe09db3b42db8b#1}2079{/nocache:eda44a7c727214260efe09db3b42db8b#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.