Składniki - szczegółowo:
25 dag białej rzodkwi,
10 dag marchwi,
10 dag fasolki szparagowej,
4 suszone grzyby,
30 dag tofu,
5 łyżek sezamu,
2 łyżeczki sosu sojowego,
10 dag miso,
łyżka cukru,
czubata łyżeczka soli
Dania z warzyw i tofu : Tofu z warzywami
Opis przygotowania:
Oczyszczoną rzodkiew i marchew kroimy w słupki, solimy (łyżeczka) i odstawiamy. Po jakimś czasie odciskamy sok. Fasolkę wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez 2 min i kroimy w skośne plasterki. Z suszonymi grzybami postępujemy identycznie. Tofu gotujemy tylko przez minutę, a wodę wylewamy. Przygotowujemy sos: tofu, sezam, miso, sos sojowy, cukier i sól (ćwierć łyżeczki) miksujemy razem przez 30 s. Tym sosem zalewamy białą rzodkiew, marchew, grzyby i fasolkę, delikatnie mieszamy. Podajemy na zimno.
Oczyszczoną rzodkiew i marchew kroimy w słupki, solimy (łyżeczka) i odstawiamy. Po jakimś czasie odciskamy sok. Fasolkę wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez 2 min i kroimy w skośne plasterki. Z suszonymi grzybami postępujemy identycznie. Tofu gotujemy tylko przez minutę, a wodę wylewamy. Przygotowujemy sos: tofu, sezam, miso, sos sojowy, cukier i sól (ćwierć łyżeczki) miksujemy razem przez 30 s. Tym sosem zalewamy białą rzodkiew, marchew, grzyby i fasolkę, delikatnie mieszamy. Podajemy na zimno.
Pochodzenie: Japonia
Przepis wegetariański: Tak
{nocache:d3f21a5361849f753d4840cf59e39a80#0}{/nocache:d3f21a5361849f753d4840cf59e39a80#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:d3f21a5361849f753d4840cf59e39a80#1}2286{/nocache:d3f21a5361849f753d4840cf59e39a80#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.