Składniki - szczegółowo:
2 jaja
1 i 1/2 filiżanki bulionu z kurczaka
3/5 łyżeczkii soli
łyżeczka sosu sojowego
60 g mięsa z kurczaka
4 kawałeczki białej ryby
4 małe pieczarki
4 łodyżki pietruszki
Zupy : Zupa chawan mushi
Opis przygotowania:
1. Jaja wbić do naczynia, rozmieszać tak, aby nie powstały bańki (nie odrywać pałeczek lub widelca od dna naczynia), dodać zimny bulion przecedzony przez sitko, sól i sos sojowy. Całość przecedzić przez sitko, na którym położony jest muślin lub kilkakrotnie złożona gaza.
2. Do 4 czarek włożyć po kawałku: surowego mięsa, ryby, oczyszczony pieczarkę, zalać to masą bulionowo-jajeczną.
3. Czarki wstawić do szerokiego i dość głębokiego garnka, napełnić garnek wodą do połowy wysokości czarek. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 1-2 minuty, po czym przez 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu. Zbyt długie gotowanie na dużyrn ogniu powoduje wytwarzanie się w galaretce brzydkich bąbli.
4. Sprawdzić, czy masa ścięła się w bardzo delikatną galaretkę, gdy tak się stanie - włożyć po gałązce pietruszki do czarki.
5. Podać ciepłe.
1. Jaja wbić do naczynia, rozmieszać tak, aby nie powstały bańki (nie odrywać pałeczek lub widelca od dna naczynia), dodać zimny bulion przecedzony przez sitko, sól i sos sojowy. Całość przecedzić przez sitko, na którym położony jest muślin lub kilkakrotnie złożona gaza.
2. Do 4 czarek włożyć po kawałku: surowego mięsa, ryby, oczyszczony pieczarkę, zalać to masą bulionowo-jajeczną.
3. Czarki wstawić do szerokiego i dość głębokiego garnka, napełnić garnek wodą do połowy wysokości czarek. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 1-2 minuty, po czym przez 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu. Zbyt długie gotowanie na dużyrn ogniu powoduje wytwarzanie się w galaretce brzydkich bąbli.
4. Sprawdzić, czy masa ścięła się w bardzo delikatną galaretkę, gdy tak się stanie - włożyć po gałązce pietruszki do czarki.
5. Podać ciepłe.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:4432e7fed342a80b28906da10794e95a#0}{/nocache:4432e7fed342a80b28906da10794e95a#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:4432e7fed342a80b28906da10794e95a#1}2138{/nocache:4432e7fed342a80b28906da10794e95a#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.