Składniki - szczegółowo:
1 łyzka ziaren sezamowych białych
3 filiżanki gotowanego ryżu
1 kwadrat alg nori
mała kępka świeżej rukwi rzecznej lub rzeżuchy
1 płaska łyżeczka pasty wasabi
2 filiżanki świeżo zaparzonej dobrej zielonej herbaty
Zupy : Zupa z zielonej herbaty (ochazuke)
Opis przygotowania:
l. Ziarna sezamowe uprażyć, aż zaczną wydawać przyjemny aromat.
2. Rozdzielić ryż równo do 4 czarek, posypać sezamem i gałązkami rukwi. Odświeżyć nori przesuwając je kilkakrotnie nad niewysokim płomieniem lub fajerką. Pokroić je na cieniutkie paseczki długości ok. 4 cm i posypać nimi ryż.
3. W oddzielnych naczyniach podać stożek wasabi oraz resztę sezamu.
4. Zalać ryż herbatą, podawać natychmiast.
5. Do zupy można dodać małe kawałki świeżej ryby, marynowane śliwki umeboshi, zwłaszcza smakowite jest ochazuke z kawałeczkami łososia.
l. Ziarna sezamowe uprażyć, aż zaczną wydawać przyjemny aromat.
2. Rozdzielić ryż równo do 4 czarek, posypać sezamem i gałązkami rukwi. Odświeżyć nori przesuwając je kilkakrotnie nad niewysokim płomieniem lub fajerką. Pokroić je na cieniutkie paseczki długości ok. 4 cm i posypać nimi ryż.
3. W oddzielnych naczyniach podać stożek wasabi oraz resztę sezamu.
4. Zalać ryż herbatą, podawać natychmiast.
5. Do zupy można dodać małe kawałki świeżej ryby, marynowane śliwki umeboshi, zwłaszcza smakowite jest ochazuke z kawałeczkami łososia.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:6e67bbcc4bcb52414a61cd488be53d4e#0}{/nocache:6e67bbcc4bcb52414a61cd488be53d4e#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:6e67bbcc4bcb52414a61cd488be53d4e#1}2229{/nocache:6e67bbcc4bcb52414a61cd488be53d4e#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.