Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryb i krewetek : Japońska zupa rybna


Składniki - szczegółowo:

5 kawałków dorady lub np. leszcza
3 szczypty soli
50 ml bulionu z ryby
1 łyżka sosu sojowego
1 zielona cebulka
1 cm kawałek świeżego imbiru (lub szczypta proszku)
5 gałązek pietruszki
skóra z połówki cytryny

Opis przygotowania:
1. Filety z ryby posypać solą i odstawić na 15 minut.
2. Rozłożyć rybę na półmisku, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 15 minut.
3. Pokroić drobno cebulę, zetrzeć imbir.
4. Wlać do rondla dashi lub bulion z ości, sos sojowy, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić imbir.
5. Rybę osaczyć z wody, każdy kawałek włożyć na dno głębokiej czarki, zalać przecedzonym przez drobne sitko bulionem dashi, posypać cebulką, przyozdobić gałązką pietruszki oraz zygzaczkiem ze skórki cytryny.
6. Podawać w czarkach przykrytych małą pokryweczką.

Pochodzenie: Japonia

{nocache:07be4b4a65504db10bde626d05435bfe#0}{/nocache:07be4b4a65504db10bde626d05435bfe#0} | Drukuj to | Wyślij to