Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryżu i mączne : Sushi-kappa-maki


Składniki - szczegółowo:

1 kwadrat suszonych alg nori
200 g ryżu do sushi
1/2 średniego ogórka wężowego
1 łyżeczka wasabi
1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu (lub uprażonego zwykłego)

Opis przygotowania:
1. Na macie bambusowej rozłożyć jeden kwadrat nori, na nim ułożyć równomiernie ryż.
2. Ogórek obrać tak, aby zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w słupki.
3. W ryżu w odległości 1/3 od brzegu maty zrobić palcem rowek przez całą długość, posypać szczyptą ziaren sezamowych, posmarować rowek pastą wasabi i ułożyć w nim paski ogórka. Przy pomocy maty zwinąć ryż w roladę, lekko ścisnąć, rozwinąć i pokroić bardzo ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm.
4. Sushi ustawić pionowo na kwadratowym talerzu, tacy lub desce.

Pochodzenie: Japonia

{nocache:6f3e4743a14eb052ccbee85b0064dc5c#0}{/nocache:6f3e4743a14eb052ccbee85b0064dc5c#0} | Drukuj to | Wyślij to