Składniki - szczegółowo:
1 kwadrat suszonych alg nori
200 g ryżu do sushi
1/2 średniego ogórka wężowego
1 łyżeczka wasabi
1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu (lub uprażonego zwykłego)
Dania z ryżu i mączne : Sushi-kappa-maki
Opis przygotowania:
1. Na macie bambusowej rozłożyć jeden kwadrat nori, na nim ułożyć równomiernie ryż.
2. Ogórek obrać tak, aby zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w słupki.
3. W ryżu w odległości 1/3 od brzegu maty zrobić palcem rowek przez całą długość, posypać szczyptą ziaren sezamowych, posmarować rowek pastą wasabi i ułożyć w nim paski ogórka. Przy pomocy maty zwinąć ryż w roladę, lekko ścisnąć, rozwinąć i pokroić bardzo ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm.
4. Sushi ustawić pionowo na kwadratowym talerzu, tacy lub desce.
1. Na macie bambusowej rozłożyć jeden kwadrat nori, na nim ułożyć równomiernie ryż.
2. Ogórek obrać tak, aby zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w słupki.
3. W ryżu w odległości 1/3 od brzegu maty zrobić palcem rowek przez całą długość, posypać szczyptą ziaren sezamowych, posmarować rowek pastą wasabi i ułożyć w nim paski ogórka. Przy pomocy maty zwinąć ryż w roladę, lekko ścisnąć, rozwinąć i pokroić bardzo ostrym nożem na kawałki o długości 3 cm.
4. Sushi ustawić pionowo na kwadratowym talerzu, tacy lub desce.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:6f3e4743a14eb052ccbee85b0064dc5c#0}{/nocache:6f3e4743a14eb052ccbee85b0064dc5c#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:6f3e4743a14eb052ccbee85b0064dc5c#1}2134{/nocache:6f3e4743a14eb052ccbee85b0064dc5c#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.